2008-12-13

1. Vilka frågor tycker du att vi ska driva i det nya rättspolitiska programmet? Konkret formulerade nya politiska krav uppskattas särskilt.

Hej,

Jag sitter i Polisnämnden Stockholms City.

Det viktigaste steget att komma åt brottslighet är när samhället kan kontrollera penningflödena. Avgörande är att öka kortbetalning och mobiltransaktioner och att få bort mynt och sedlar, som dessutom är ett synnerligen ohygieniskt hanterande. Sedlar bör ha EAN-koder så man alltid vet i vilken kassa sedlar befinner sig, så att stulna eller rånade sedlar snabbt kan spåras.

Beträffande utandningsproven är vi rätt överens med polisledningen, att vi i Stockholms City har för stora problem för att man skall ägna tid och resurser åt det. Vi kan göra våra 87000 budgeterade utandningsprov när vi har tid till det; troligen på tisdag förmiddagar. Dessutom ställer kontrollstationer i Stockholms innerstad typ Centralbron eller Sveavägen till med gigantiska trafikproblem ofta med effekt på annan utryckning av polis, ambulans eller brandkår.

Ett effektivare sätt att klara trafikövervakning och att gripa rattonyktra är att ha fler motorcykelpoliser, med de nya Hondacyklarna. Dessa hinner snabbt ikapp påtända och berusade personer och kan stoppa dem. Allmänheten är snar att rapportera per mobiltelefon, så trafikfarliga personer blir snabbt synliga för polisen.

Ett stort problem är att polisen inte kan ta emot SMS och MMS vilket är det naturligaste sättet för folk att rapportera. Folk över 50 tycker kanske fortfarande det är bekvämast med telefonsamtal eller mail. (Ingen går till en polisstation eller skriver kuvertpost.)

Eftersom MMS med en film på ett par minuter ofta är ett bra bevismaterial är det tokigt att LKC eller polisen inte jobbar med MMS. Att de inte kan ta emot SMS är bara genant. Flera telefoner kan numer även ange GPS koordinater var brottslingen befinner sig.

Polisens intåg i den digitala interaktiva världen en huvudfråga för Polisnämnden i City, där alla partier är överens. Polisen måste få vanliga enkla handdatorer (inte något egenutvecklat skit från RPS) där de kan skriva rapporter på plats. Vi har inte råd med poliser som åker till Kronoberg eller Huddinge med fulla människor som misshandlat för att där skriva rapporter. Det kan ta ett par timmar från effektivt polisarbete. Rapporten skall skrivas på plats och helst skall ”Svarta maja” köra in brottslingen till häktet eller tillnyktringen.

Beträffande LOB är rättssäkerheten det största problemet, såväl för polisen som för allmänheten. Rättssituationen blir idiotisk när polisen kommer in i bilden pga att alla vittnen, alla närvarande, är berusade till den grad att polisen nästan omöjligt kan få ett grepp om vad som hänt och vem som pucklat på vem. Ingripandet blir godtyckligt för att få slut på en bråkig situation. Att oskyldiga åker dit är nästan självklart. Den som hinner springa undan klarar sig, men är du tillräckligt full och står kvar blir du troligen misstänkt. Antalet minuter som man kan binda upp polisresurser vid de olika incidenterna är ju begränsad. Det är därför bättre att ingripa snabbt och resolut, än att försöka reda ut situationen ordentligt.

Vad vi jobbat med i flera år är ordentlig kamerabevakning av offentliga platser där berusade människor rör sig. Vi har koncentrerat oss på Medborgarplatsen och Stureplan, men egentligen borde vart ställe som serverar alkohol ha kamerabevakning av entrén och området därikring. Endast med kamera kan du se vad som har hänt och vem/vilka som egentligen är den/de skyldiga. På så sätt kan de oskyldiga klara sig hur berusade de än är. Efter sex års kamp har vi fortfarande inte fått myndigheternas tillstånd att sätta upp kameror. Eländet fortsätter.

Per Hallerby

Folkpartiet/liberalerna Södermalm-GamlaStan

Inga kommentarer: