2008-12-08

November 2008 inför Slussenutställningen

Ny syn på Slussen

Det var packat med folk på Arkitekturgalleriet på Munkbron. Fem entusiaster vågade presentera den enda vettiga lösningen för ombyggnaden av Slussen. Dessa fem framstår som pojken i ”Kejsarens nya kläder” eftersom de föreslår det självklara.

De föreslår att man skall gräva ned Tunnelbanan.

Tunnelbanebron är ett fult sår som stör Stockholms stadsbild, värre än Centralbron och sammanbindningsbanan. Bron var en gång det billigaste sättet att knyta samman Tunnelbanan i norr och syd. Men bron var, som mycket annat, ett provisorium.

Tunnelbanan går i kassuner från Centralen till Riddarholmen. Genom att låta Tunnelbanan fortsätta i kassuner fram till Södermalm skulle man vinna mycket.

De fem entusiasterna vill återknyta Tunnelbanan till de gamla spårvägsspåren vid Medborgarplatsen. Ännu bättre vore kanske om Tunnelbanan fick en ny sträckning med nya bredare stationer vid Medborgarplatsen och Skanstull. Detta skulle kunna ge en knutpunkt av Tvärbanan, Tunnelbanan och Pendeltåget vid Medborgarplatsen.

Det viktigaste med de fem entusiasternas förslag är att Slussen kan sänkas 10-15 meter, att Stadsmuseet kommer fram i ljuset och kan stråla i sin skönhet, att man plötsligt kan bygga en mänsklig miljö och vackra broar. I stället för de märkliga arkitektkonstruktionerna man tvingas spekulera med i dag, på grund av nivå skillnaden. Dessutom har de räknat ut att det blir billigare!

Läs gärna själv och njut:

http://www.gamlastansallskapet.se/katalog_SLUSSEN.pdf

Med vänliga hälsningar

Inga kommentarer: