2012-02-15

Vänsterpartiet i Hudiksvall pläderar för köttfri måndag.

Köttproduktionen står för en femtedel av människornas växthusgasutsläpp.

En femtedel av vadå? Har man räknat med skogsbränder, vulkanutbrott, sumpgas från Targan, stålverk? Köttproduktion, vad står det för? Är det när kon/grisen/lammet betar på ängen eller är det transporter, beredningsfabriker/slakterier etc., hela ledet fram till köttet kommer hem? Vore intressant att veta med samma säkerhet hur stor andel av människans växthusgasutsläpp som den vegetariska produktionen står för. Är det en åttondel?

Det är mer än dubbelt så mycket som alla bilar i världen släpper ut.
Vet man hur mycket alla bilar i världen släpper ut? Hur är det beräknat?
Vegetarisk kost är billigare - säkert, nyttigare - säkert och bättre för miljön än kött – varför det? Ingår inte djur lika väl som människor i kretsloppet.
Dessutom innehåller den lika mycket näringsämnen som köttet - om näring är lika med energi är det troligen inte sant, näring lika med mineraler och salter – kanske, men ganska liten del av den vegetariska kosten.
Att producera kött kräver enorma mängder vatten – har vi gott om, energi – till vaddå, korna värmer själva sin ladugård och på sommaren går de ute och odlingsmark – vi betalar enorma summor för att hålla uppe ”odlingsmark” med ersättning för träda, är det inte bättre att kalvar och lamm betar där?. För att producera ett kilo nötkött krävs det 16 000 liter vatten. Det är 14 000 liter mer än vad som krävs vid produktionen av ett kilo bönor – vatten har vi gott om . Samtidigt finns det miljontals människor som inte har tillgång till rent vatten. Det är sant, men är det inte ett annat problem. Det finns mycket som miljontals människor saknar.
Om alla i Sverige skulle äta vegetariskt en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet från 233 000 bilar under ett år – är detta ett antagande eller kan man räkna ut det. Varje bil körs väldigt olika. Måttet kan inte vara antalet bilar utan antal körda mil.
Vi kräver att skolorna inför minst en vegetarisk dag i veckan – för en bättre miljö!

Jag tycker visst man skall äta vegetarisk mat. Ofta tråkigt, men ibland riktigt gott.
Man skall inte få sälja ohängt kött. Ohängt kött gör att stora delar av köttproduktionen är seg och smaklös. Ohängt kött kan bara användas till korv och hamburgare.

1 kommentar:

KÖTTÄLSKARE sa...

ni måste ju vara helt pantade, går på bromangymnasiet och går från 8-16 på måndagar på de sista lektionerna är det väldigt svårt att hänga med när man inte får i sig tillräckligt med näring!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!