2011-05-24

Notis om:Båtuppläggning längs stränderna på Södermalm.

Det förekommer en hel del insändare och mycket snack om båtuppläggningen, framför allt längs Årstaviken. Man är irriterad på att båtarna brer ut sig och tar upp hela stranden. Det är ju inte några ekor och Campingbåtar som ligger där, utan riktigt stora fartyg. Många föräldrar är rädda att barnen skall leka där och båtarna på flera ton faller över barnen eller att de skall ta eld (barnen tuttar på?).

Framför allt är det byngligt och skräpigt och under våren när upprustning och sjösättning pågår så tar det all plats. När båtarna väl är i sjön, så återstår en ful skräpig plats. Dessutom används uppställningsplatsen av båtägarna som parkeringsplats.
Ja uppenbarligen finns det mycket man kan reta sig på och det är klart att båtägarna använder mark som en kommersiell marina skulle betala mycket för, om möjligheter fanns.

Det är väldigt trevligt med båtar längs stränderna och fint att Södermalmsbor har möjlighet att ha sin båt där. Samtidigt är inte nuvarande förhållande möjliga i framtiden. Konflikten mellan flanerande Södermalmsbor och Båtägarna kommer att eskalera och i längden kommer de som vill ha stränderna för promenader, fika, cykling och flanerande att vinna.

Det är viktigt att vi Folkpartister i tid diskuterar båtplatserna och uppläggningen, dels för att inte bli akterseglade i frågan, dels för att kunna ta ställning och argumentera när frågan blir aktuell.

Det är inte rimligt att förstöra stränderna med båtuppläggningen. Jag tror att båtuppläggningen måste flyttas och det är viktigt att vi kan föreslå en alternativ plats och att staden kan hjälpa till med denna flytt. En lämplig plats är på Mälaröarna exempelvis vid sidan om Tufa Marin eller någon annan plats på Färingsö eller Ekerö. Där kan man anlägga en mycket rationellare och även miljövänligare båtuppläggningsplats, där även inomhusuppläggning kan erbjudas.

Det är också viktigt att båtarna blir ett trevligt inslag för de flanerande Södermalmsborna och bygger utåt, så att fri vattenyta syns från stranden och framför allt att alla höga staket med taggtråd kommer bort. Båtbryggorna har nu vuxit organiskt på båtägarnas villkor. Det vore på sin plats att Stadsdelsnämnden tar på sig ansvaret för hela planeringen så att Stranden blir tillgänglig och kan utnyttjas på ett behagligt sätt, samtidigt som så många båtar som möjligt får bästa möjliga båtplats.

Inga kommentarer: