2011-05-11

Notis om Årsta Holmar

Årsta Holmar – en vanskött del av Södermalm.

I många århundraden och mycket längre tillbaka var Årsta holmar en mycket vacker pastoral, dit djur fördes för sommarbete, dit folk for för att njuta, bada och äta tillsammans.

1737 byggdes Årsta Holmars gård på Alholmen, då ett sommarnöje men senare trädgårdsmästeri och Värdshus.

Öarna har bytt namn ofta, men kallas nu, från väster, Alholmen (Laduholmen, Gräsholmen), Bergholmen (Tallholmen) och Lillholmen (Betesholmen, Ängsholmen). De tidigare namnen visar på hur vackert pastoralt Årsta holmar varit. 1928 byggdes järnvägsbron på Alholmen och ytterligare en bro 2005.

De sista 100 åren har öarna vanskötts och den tidigare pastoralen har förvandlats till ogästvänlig skräpmark med förbuskning och igenväxta stränder. Sopor slam och landhöjningen har långsamt gjort att öarna växt ihop i obehagliga sunkiga gungflyar.
Det är vårt ansvar inom Folkpartiet att arbeta för att denna vanskötsel upphör och att holmarna åter blir en fröjd för lunga och öga.

För de som har lätt att komma ut och röra sig i sjö, skog och mark är detta inte viktigt. Det är tydligen intressant för en elit att se, vilka biotoper som kan utvecklas i en vanskött sophög.

För funktionshindrande, äldre, barn och andra Södermalmsbor vore det underbart om vi kunde få en vacker träbro och tillgänglighet till en återställd pastoral.

Länge Leve Årsta holmar - levande och tillgängliga.

1 kommentar:

Sören Lindén sa...

Är du inte orolig för nedskräpning av den sort vi plågas av i t.ex. Tantolunden och på Skinnarviksberget efter alla utefester sommartid? Vill pensionärer, barnfamiljer och andra verkligen vara på holmarna om festfolket dominerar och det är skräp efter festerna?
En effektiv renhållning i ett område som Årsta holmar lär kosta en ansenlig summa pengar. Är det realistiskt att tro att ni politiker kommer att avsätta de pengarna?