2009-10-05

Marknadsekonomi vad är det??

SEKO har köpt en helsida i DN i dag; där de talar om hur förfärligt det blir om MARKNADEN får ta över. Alternativet är att behålla ett monopol. Monopol menar SEKO är alltid bättre än marknaden säger man. Det är ett förfärligt språkbruk. Vad man menar är förmodligen att ett statligt monopol är bättre än ett privat ägt monopol.
Nu gäller det tåg.
Hade SEKO uttryckt sig om människor istället hade man sagt ”Det är bättre med diktatur än demokrati”; och menat det är bättre med folkets diktatur, än en kooperativ demokrati där organisationer med egenintresse blir så starka att de styr landet (typ SEKO).
Demokrati är viktigt och måste vårdas väl mot diktatur, stark propaganda, inskränkningar i frihet och integriteten. Demokrati måste skyddas mot monopol som använder upphovsrätten till att begränsa utbudet, begränsa möjligheten att ta del av skrifter, sånger och filmer.
Marknadsekonomin är grunden för allt välstånd och måste skyddas mot alla former av begränsningar av marknaden. Monopol måste bekämpas och regleras. Även egenintressen hotar marknaden typ Hyresgästföreningen avskyr omvandling till bostadsrätter eller ägarlägenheter eftersom man förlorar medlemmar och grunden för sin existens.
SEKO har länge styrt utvecklingen av järnvägen dels genom sina kollektivavtal och dels genom politisk kontroll. SEKO har stor skuld till att Pendeltågen fungerat så dåligt; genom till exempel i kollektivavtalet skriva in att tågen skall starta och stanna på Centralen, vilket är idiotiskt ur alla synvinklar. SEKO har motarbetat både organisation och teknikutveckling vid drift av tågen. Nu betalar man en helsida för att säga att marknadsekonomin hotar SEKO.
PS Även journalister på TV talar ofta om marknaden, när de menar monopolen.DS

1 kommentar:

Anonym sa...

Läst, tumlat och upphängt...

/...en skitig norrlänning