Som styrelseordförande i börsnoterade och onoterade företag arbetar jag mycket med att jaga styrelseledamöter, vilket inneburit jakt på kvinnor i hög grad de senaste åren. I börsbolagsstyrelsen handlar arbetet i hög grad om kontroll av företagsledningen etc. Då krävs det att man har haft eget resultatansvar på den nivå som styrelsearbetet gäller. Det krävs också att man har erfarenhet av motgångar. Medgång ger ingen kunskap. Man måste ha antenner för att kunna uppfatta signaler som i god tid visar vad som kan gå snett i denna typ av företag eller på dessa marknader. Erfarenhet är viktigt i börsnoterade bolag. Alla idéer tankar och förslag kommer från ledningen och styrelsen utvärderar. Styrelsearbetet handlar om kontroll. Ingen vill ha förslag från styrelsen. De kvinnor som har erfarenhet av företagsledning på rätt nivå, är ofta oerhört kvalificerade och en stor tillgång i styrelsearbetet, men de är fortfarande få. I dag väljer fler kvinnor uppoffringen att gå in som företagsledare, vilket gynnar en jämnare könsfördelning i börsbolagsstyrelser på sikt.
Ett större problem än könsfördelningen är att många gubbar sitter år ut och år in på styrelseposter och vägrar lämna dem ifrån sig; även om de aldrig tillfört något eller ens ställt några krav på ledningen. Ofta bank och försäkringsgubbar. Kan man lagstifta mot sådana?
Egentligen vill jag slå ett slag för kvinnor i onoterade bolag. Jag tror det är viktigare att få in kvinnor där. Onoterade bolags styrelse fungerar ju som en ledningsgrupp och där är idéer, förslag kreativt tänkande och kontaktnät enormt viktigt. Ledamotsrollen är ofta en coach roll mot VD och man deltar i skapande av företagets kultur. Ofta kan just det kvinnliga perspektivet beträffande funktion och marknadsperspektiv vara till stor nytta (marknaden består ofta till hälften av kvinnor), förutom den specialkompetens som resp kvinna/styrelseledamot besitter. Jag tror Folkpartiet skulle profilera sig genom att slå ett slag för kvinnor i onoterade bolag. Det kan vara en lämplig bisyssla för kvinnor i företagsledningskarriären, men det kan också vara ett vettigt jobb för andra professionella kvinnor, som vill dela med sig och tränga in i företagets alla svårigheter och framgångar.
Många onoterade bolag har bara maken/hustrun och nån släkting/kompis som styrelseledamot dvs inget fungerande styrelsearbete. Dessa föreag skulle behöva styrelsestöd och där kan också den styrelseutbildning, som många kvinnor satsar på nu, komma till sin rätt.
2009-10-09
Kvinnor i bolagsstyrelser, bidrag till Karin Pihlsäters fråga
Etiketter:
bolagsstyrelser,
Karin Pihlsäter,
kvinnligt perspektiv,
noterat,
onoterat,
styrelsearbete
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar