2013-09-22

Klimatkatastrofen i DNdebatt

Läser med skräck om hur experterna förklara vilken risk jag tar, som inte förstår vilket hot ”klimatkatastrofen” innebär. Även i lunchekot talar en expert om att klimatkatastrofen, trots min ålder, även kommer att drabba mig.
Den enda möjligheten de ser är att jag ändrar mig snabbt och slutar äta kött (på måndagar), cyklar till landet, sorterar mina sopor etc. De nämner aldrig påverkan av gigantiska skogsbränder och stora bränder av sophögar. De nämner aldrig vulkanutbrott, som av hävd är den största klimatpåverkande faktorn.
De talar aldrig om möjligheterna som teknikutvecklingen ger ex: hur et svenskt företags forskning sparade 80 miljoner ton CO2 (dubbelt så mycket som Sveriges hushåll släpper ut). De talar inte om vilken effekt det skulle ge att kunna släcka de stora skogsbränderna. De talar inte om effekten av att göra skog av torra landskap och öknar genom genmodifiering. De ser bara gamla nostalgiska lösningar, som ingen riktigt kan tro på.

Jag respekterar ”klimatkatastrofen”, men en seriös klimatdebatt måste innehålla hur ny teknik och nytt tänkande löser problemet. 

2013-09-18

Skolans framtid bygger kanske på dataspel.

IT-gurun Nicholas Negroponte noterade att pojkar generellt presterade sämre än flickor. Pojkarna saknade helt studievana. Av analyser på MIT MediaLab framgick att begåvade och intelligenta pojkar blev "förstörda" av Dataspel.
Pojkarna lärde sig tänka strategiskt, medan all undervisning skedde seriellt. Skolan lär först plus, sen minus, sen multiplikation och sist division. Sen skall allt kombineras successivt. Om skolan i stället gav ett problem (Du har fem äpplen á 15:- kronor kilot som skall delas på fyra barn, där ett skall ha ett halvt äpple, till priset av ett helt äpple (á 300g). Vad skall respektive barn betala?) och sa till pojkarna: ”Ni har fyra olika verktyg, addera, subtrahera, multiplicera och dividera, för att lösa problemet. Hur verktygen fungerar etc. finns i verktygslådan (bilaga). Denna metod passade dataspelarna och de löste problemet snabbt.

Skolan i dag bygger fortfarande på katekespedagogik. Prästen/läraren lär ut kunskap, som du kan ha glädje av ev. i framtiden.

2014 måste skolan bli lika pedagogisk som dataspelen. Verktygslådan är i dag gigantisk och lätt tillgänglig på Internet. Skolan blir en plats där man tränas att lösa problem och att lösa dem tillsammans. Skolans utgångspunkt är ett samhälle med växande välfärd och där alla medborgares förmåga tas till vara.

Redan sexåringarna delas upp i "lag" (team) med sju barn i vart lag. Pojkar och flickor jämnt fördelade. Tillsammans skall de utföra olika uppgifter. Lärarna fungerar coacher och hjälper "lagen" hitta i verktygslådan. Man tävlar mot de andra lagen. När man klarat en nivå, blir man uppflyttad till nästa nivå, med större svårighets grad.

Inom laget vet man inte vem som skall svara för laget vid prov, därför måste laget se till att alla har samma kunskapsnivå. Man måste undervisa varandra. Det finns inga klasser, utan man tävlar mot alla lag i skolan. Laget jobbar med alla ämnen. Efter hand tävlar man mot andra skolor och även regionala och nationella tävlingar finns. Men framför allt tävlar man mot sig själv, för att komma upp på en så hög nivå som möjligt. Tävling är det som stimulerar inlärningen.

Verktygslådan är undervisning, laborationer, föreläsningar från Internet, från lärare och undantagsvis från böcker.

Laget löser de problem de har fallenhet för. Lösningen ger olika poäng, men den gör att lagen styrs mot olika inriktningar. Efter hand får lagen olika specialiseringar, vilket innebär att det skall vara möjligt att byta lag, om man vill.


När ett lag uppnått en viss (kunskaps-) nivå, har laget tagit ”studenten” och skall ut i livet och försörja sig. #skola

2013-04-06

Förbjud förskolor och lågstadieklasser med mindre än 40% män.



Förbjud förskolor och lågstadieklasser med mindre än 40% män.


I andra fall när man krävt jämn könsfördelning har det gått på några år.

Jag tror det är av största vikt att starta nu. Det verkar löjligt, att man tycker det är urviktigt, att män skall passa bebisar, lika mycket som kvinnor. Sen är det plötsligt inte alls viktigt att barn skall umgås med och uppfostras av män, utan det går bra med bara kvinnor på förskolan och lågstadiet. 
Hela pappaledighetsdebatten är ett hån mot barnen och jämställd barnomsorg. Barnen skall träffa en man under sex månader när de är bebisar, sen skall de bara möta män i samband med idrott och på gymnasienivå. Vad blir det för samhälle. Jo ett samhälle där man fostrar gossar till män som föraktar kvinnor. 

I förskolan och på lågstadiet är flickan normen. De pojkar som inte accepterar flicknormen blir utstötta, gärna med en ADHD stämpel mellan ögonen. De känner sig ständigt åthutade och förnedrade. Pojkar misslyckas i flickornas skola och i värsta fall sluter de sig i gäng som föraktar kvinnor. Om vi inte gör något snabbt skapar vi ett kvinnoförakt som vara i decennier.

"Högre lön skulle ge fler manliga för- och lågstadielärare". 

Det finns manliga fästen med hög lön, dit inga kvinnor söker sig. Männen gör det tufft för dem. På samma sätt släpps inte männen in i de kvinnliga fästet, förskola och lågstadiet, om det inte accepterar att underordna sig kvinnornas villkor, attityder och värderingar, bl.a. i synen på pojkar. Många män skulle gärna jobba till de lönerna, men inte på de villkoren. På samma sätt som många kvinnor inte accepterar männens villkor i manliga fästen.

Tvinga fram en jämställd förskola och lågstadie med lika många lärare av samma kön. Det är oändligt mycket viktigare för samhället än hälften kvinnor i Börsbolagsstyrelser eller samma barnledighet för män som kvinnor. Låt Mor- och Farföräldrar ta ut barnledigheten för sina barnbarn.