2010-03-04

Spårbil och höghastighetståg - båda borde förbjudas.Kommentar tillLars Wedéns inlägg i tidningen nu

Även X2000 och vanliga tåg bör förbjudas så länge de inte uppfyller de mest elementära krav på tillgänglighet. Man har genom åren lagt ned miljarder efter miljarder på järnväg. Man försöker få tågen att gå fortare och att ev. även hålla tidtabellen. Man vill bygga järnväg för höghastighetståg på samma typ av banvallar som för 150 år sedan. Banvallar som är för mjuka för de tunga tågen och som kräver gigantiska underhåll. Man hyllar järnvägen som kommunikationsmedel, trots att järnvägen är så otillgängligt att det borde förbjudas.
• Efter 150år har SJ/Banverket inte brytt sig om att höja perrongerna till samma nivå som vagnsgolvet. Detta har gjort att vanliga människor, med barnvagn och väskor och även de som rör sig med permobil inte kan ta sig ombord på ett bekvämt sätt. Hade banverket höjt perrongerna, hade uppehållen på stationerna blivit korta och effektiva. Det är faktiskt ingen mening att köra tåg i två- trehundra kilometer i timmen om det tar 12 minuter att med hissar och annat krångel baxa ombord en stackars mänska i permobil. Kommer de fem stycken i permobil, får fyra inte åka med.
• Det är viktigare att bygga nya perronger än att köpa nya tåg som permanentar de låga perrongerna.
• Det vore effektivare om man gick ombord på den ena sidan och ur tåget på den andra.
• Tågen kör fortfarande vänstertrafik, vilket är ytterligare ett bevis på banverkets extrema ineffektivitet.
• Det borde vara motor på varje axel i stället för lok och vagnar, i synnerhet på godståg, som kräver omfattande rangering.
• Passagerarna måste kunna få någorlunda integritet, prata i telefon, läsa en bok och se en film i fred, jmf bil.
Spårbil är lockande för alla teknikfreekar. Man sitter ensam i bilen och susar fram fyra meter ovanför marken. Man har en hållplats vid sin tomtgräns. MEN det kommer inte att finnas hissar vid var station. Det blir orimligt dyrt. Detta gör att man upprepar misstaget och det gör att spårbilar bara kan användas av de som inte har barnvagn eller bagage. För att inte tala om alla äldre och funktionshindrade som aldrig kommer att kunna använda spårbilar, på samma sätt som de idag inte kan åka tåg. Man stänger restauranger som inte kan ta emot funktionshindrade, man borde förbjuda kollektiva kommunikationsmedel som inte kan ta emot funktionshindrade.

Inga kommentarer: